Citronfjäril hona och hane Gonepteryx rhamni

Nu är det full fart på alla citronfjärilar här hemma hos mig. Här kan du på ett enkelt sätt se skillnaden mellan en hona och en hane. Honan är blekare i den gula färgen och hanen är mera mörkgul. Klicka gärna på bilderna för att göra dem större.

Informationen nedan har jag hämtat från sidan https://artfakta.se/artbestamning/taxon/201051

Vingspann 55–60 mm. Vingarna är breda med konvex framkant och spetsigt framhörn på framvingen och med en spets mitt på bakvingens ytterkant. Hanen är vackert citrongul medan honan är blekt grönvit. Båda könen har små orange diskfläckar mitt på bägge vingparen och svart pudring vid framvingeroten. Antennerna är osedvanligt korta.

Citronfjäril förekommer på alla platser där värdväxten brakved Frangula alnus växer solexponerat. Brakved trivs på fuktig mark i alla skogsmiljöer, dock växer den ymnigast i kärr, på fuktiga hedar, längs rinnande vattendrag och vid sjöstränder. I det öppna odlingslandskapet, speciellt på torrare kalkmark, lever fjärilen även på den närstående växten getapel Rhamnus cathartica.

Äggen är gula, ibland något rödaktiga, och spolformigt spetsiga med tio längsribbor. Larven är gräsgrön med mycket fin svart punktering och en gulvit sidolinje, som undertill ofta är mörkskuggad i en brungrön nyans. Dess hud känns sträv och den är stelare än flertalet andra gröna larver med liknande utseende. Puppan är enfärgat gulgrön med en ljus sidostrimma, några mörkare prickar på ryggsidan och en mörkbrun fläck vid vingslidans rot. Formen är spetsig med kraftigt utbuktande undersida vid vingslidorna.

Äggen läggs utspridda ett och ett vid knoppar av brakved eller getapel. Äggutvecklingen tar en vecka. Larven tillväxer och förpuppar sig ofta på en och samma kvist, vilket tar cirka en månad. Puppstadiet varar knappt två veckor. Fjärilen kläcker i juli-augusti, men ingen parning sker förrän efter övervintringen i april-maj. Citronfjäril Gonepteryx rhamni är en av våra mest långlivade fjärilar och honan kan under sin livstid producera mer än 500 ägg. Vissa säsonger kan enstaka slitna övervintrare flyga samtidigt med årets allra första nykläckta individer i början av juli. På våren får fjärilarna först hålla tillgodo med det sparsamma utbudet av tussilago Tussilago farfara, sälg Salix caprea och andra videarter Salix spp. Under sommaren besöker fjärilarna helst röda och blå blommor av bl.a. ängsvädd Succisa pratensis, åkervädd Knautia arvensis, rödklint Centaurea jacea, rödklöver Trifolium pratense och olika tistelarter Carduus spp. och Cirsium spp. Fjärilarna rör sig över ganska stora områden.

I september försvinner flertalet fjärilar oavsett temperatur och väder, eftersom de då intagit lämpliga platser för övervintring i hålrum i stubbar, tuvor eller under små täta granar. Här placerar de sig i en uppochnedvänd position och det är nu spetsarna på vingarna kommer till användning; de inte bara fullbordar kamouflageverkan, likt ett gulnat löv, de underlättar också avrinnandet av kondensvatten. Citronfjäril kan flyga utan att förflytta sig framåt, vilket utnyttjas under parningsleken. Honan låter sig då föras baklänges av en svag vind under en varm vårdag och den uppvaktande hanen måste visa samma flygförmåga och inte avlägsna sig längre från honan än att hans feromoner (doftämnen) gör henne parningsvillig. En sådan lek har iakt­tagits där paret, tätt tillsammans, förflyttade sig 50 m baklänges och från nära marknivån till mer än 20 m höjd.

Besök gärna http://bloggfeed.se/och http://fotofeed.se/som är sidor som samlar inlägg från många olika bloggar inom flera olika områden.

blogghubb.se  hjälper bloggare att synas.

Annons

28 tankar om “Citronfjäril hona och hane Gonepteryx rhamni

  1. Oj, så fina bilder på den vackra citronfjärilen! Den smälter in riktigt snyggt bland blommor och grönskan.
    Här på Malta har jag inte lyckats fånga en enda fjäril ännu, de flyger iväg så fort jag närmar mig och så gör även alla sländor 😁
    Ha en fin helg Annica!

    Gillad av 2 personer

  2. Intressant läsning och fina bilder! Jag fotade citronfjärilar för ett tag sedan men blev inte nöjd med bilderna. Idag såg jag åter en massa fjärilar, det var lite varmare så då visar de sig. Får testa igen.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.