Fotografera med annicaaktiv del 1 / Photograph with annicaaktiv part 1

Jag har fått frågan på min blogg om vad man ska tänka på när man är ny som fotograf, jag känner mig mycket hedrad, tackar så mycket! ❤
Jag vill börja med att berätta min historia från början och visa vilka olika förutsättningar som det finns för att fotografera.
Att fotografera har varit ett stort intresse ända sedan jag var en liten flicka. Ibland efter mycket tjat, så fick jag låna min mammas kamera och fotografera en bild, framkallning kostade pengar. När jag var 11 år önskade jag mig en egen kamera och det fick jag, lyckan var stor, det var en Konica C35. Det var stränga riktlinjer på hur många fotografier jag fick fotografera. Jag tänkte mycket noga för varje fotografi som jag ville fotografera.
När jag blev äldre sparade jag ihop egna pengar och köpte mig en egen kamera, det var en olympus och jag kunde fotografera i macro, det var en härlig och ny upplevelse, men jag behövde fortfarande fotografera sparsamt på grund av kostnaderna.
Åren passerade och i dag med den digitala tekniken, så kan jag fotografera i all oändlighet, flera tusen bilder och sedan kan jag välja vilka bilder jag vill lägga pengar på, för att göra en tavla exempelvis.
När det gäller att ge goda råd, så kan jag bara utgå från mig själv.

 1. Allt och jag menar allt…går att fotografera. Blommor, djur, insekter, naturen, din egna skugga, verktyg, en bilmotor…ja bara din fantasi sätter dina gränser.
  Tänk på att det är bra att fotografera ett motiv när du har solen i ryggen, det får bli mitt tips nummer ett

I have got the question on my blog about what to think about when you are a new photographer, I feel very honored, thank you so very much! ❤
I want to start by telling my story from the beginning and showing what the different conditions there are for photographing.
Photographing has been a great interest ever since I was a little girl. Sometimes after a lot of nagging, I had to borrow my mother’s camera and photograph one picture, developing the cost of money. When I was 11, I wanted my own camera and I got it, I´, lucky me, it was a Konica C35. There were strict guidelines on how many forographies I got to photograph. I thought very carefully about every photograph I wanted to photograph.
When I get older, I saved my own money and bought myself a camera, it was an olympus and I was able to photograph in macro, it was a lovely and new experience, but I still needed to photograph sparingly because of the costs.
The years passed and today with the digital technology, I can photograph in endlessness, several thousand pictures and then I can choose which images I want to put money on, to make a painting for example.
When it comes to giving a good advice, I can only start from myself.

 1. Everything and I mean everything … can be photographed. Flowers, animals, insects, nature, your own shadow, tools, a car engine … yes only your imagination sets your limits.
  Keep in mind that it is good to photograph a motif when you have the sun in your back, it may be my tip number one
Annons

28 tankar om “Fotografera med annicaaktiv del 1 / Photograph with annicaaktiv part 1

 1. Vad kul, jag ska följa de här inläggen med intresse. Det går aldrig att få för mycket tips när det gäller att fotografera.
  Och så kul att se din gamla kamera, en sån hade jag också! Jag äskade den!

  Gillad av 1 person

  • Tack snälla Anki dina ord värmer verkligen! Vad kul att höra och spännande att du känner igen dig själv i min historia!
   Just nu så sitter jag här och tänker, vad tusan har jag gett mig in på 😀 Men jag får göra det bästa av situationen 😉

   Gillad av 2 personer

 2. Så himla roligt att få ta del av en del av din historia Annica. För mig tog det betydligt längre tid i mitt liv innan jag upptäckte och gav mig in i fotografins spännande och utmanande värld. Året var 2011 då jag fick min första kamera av maken, en Canon EOS600D. Upplevede att det fanns alltför många knappar och inställningar att välja mellan. Bländare, slutartid, skärpedjup mm var helt nytt för mig. Har lärt mig själv en del under åren som passerat men finns sååå mycket kvar att upptäcka. Ser fram emot tips och råd vilket alltid känns värdefullt. Speciellt från någon som vet hur man handskas med sin kamera. 😍 📷

  Gillad av 1 person

  • Åh tackar så hemskt mycket Anita för dina fina ord!
   Jag säger dock detsamma till dig, vad kul att få ta del av din fotohistoria. Jag har hela tiden trott att du har fotograferat länge länge med tanke på dina fina bilder!
   Jag tänker nu för mig själv, hjälp vad har jag gett mig in på, jag bara fotar ju 😀
   Jag har inte en systemkamera med en massa manuella inställningar hit och dit, fniss 😉
   Men jag får göra det bästa utav situationen, har man gett sig in i leken får man leken tåla haha 😀

   Gillad av 2 personer

   • Haha.. förstår precis hur du känner men lovar att det där klarar du galant, du inledde ju väldigt bra.
    Det behöver ju inte handla om inställningar på kameran, det finns ju så mycket annat att tänka också 😀

    Tack för dina fina ord och du ska veta att jag liksom du numera ”mest fotar” nu när jag börjat använda min lilla Panasonic Lumix. Min Canon med objektiv väger nästan 1,5 kilo mot den lilla på 300 gram som dessutom sköter sig helt själv, utan att jag hela tiden behöver tänka på att ändra en massa inställningar.

    Lycka till men ta det som en lek så länge det är roligt. Några trix och tips då och nu tror jag uppskattas av många.

    Gillad av 1 person

 3. Skall följa detta och försöka lära mej. Har inte varit så intresserad förrän jag började med bloggen 2014. Har tittat på andras bilder och förskt göra liknande. Har en kompakt kamera som jag gillar.
  Ha en skön helg.

  Gillad av 1 person

 4. När det gäller utrustning så finns det väl inget som man måste kompromissa så mycket med som just fotoprylar, vad man ska ha, vad det får väga och kosta.

  Först om en gammal Kodakreklam som en strip på tre bilder. Den handlade om deras Kodak Disc, en i och för sig usel kamera med minimalistiska negativ på en rund skiva. Men stripen, däremot, sa allt!
  I första rutan ser man två killar på en brygga och ut på bryggan kommer en snygg tjej. Den ene killen är nedlusad med kameror med olika objektiv, allt hängde på hans bröst. Den andre killen såg helt ”obeväpnad” ut.
  I andra rutan börjar den välförsedde joxa och välja vilken kamera han ska använda medan den andre killen kikar på tjejen.
  I den tredje bilden har den välförsedde killen ännu inte fått någon kamera till öagat, medan den andre redan har hunnit få upp sin disc-kamera till ögat och tagit en bild.
  Så kan det va’ 😉

  Jag hade en diskussion via mail med en vän som föredrar analog fotografi. Jag skrev:
  ”Vissa funktioner som fanns på analoga kameror saknar jag. Som att ställa in slutartiden och exponeringskompensationen med en ratt. Och att ställa in bländartalet på objektivet. Men fördelarna överväger. Nyss nämnda inställningar går ju att göra ändå, men det är krångligare.
  Men med en digitalkamera kan man ändra isotalet, så man har önskad känslighet utan att behöva byta film. Det är ju perfekt. Och exponeringsprogrammen brukar funka perfekt. Det gäller bara att lära sig vad som passar bäst i given situation. Autofokusen brukar funka
  exemplariskt om man har rätta inställningen. Men den manuella inställning av skärpan lämnar en del övrigt att önska. Det är likadant med Nikon.

  Helt klart överväger ändå fördelarna med digitalt. Först och främst att man har möjlighet att ta hundratals bilder på ett enda minneskort och det kostar bara att ladda batteriet. En omärklig utgift. Och behöver man redigera en bild så är det ju rena barnleken, särsklit i Photoshop. Och så är det ju lätt att publicera dem, eller bara att maila dem om man vill. Det här med att tvingas digitalisera analoga bilder är ju ett moment som helt försvinner.

  Men du vill ju ha analogt, vilket jag inte förstår om det inte är mörkrumsarbetet du längtar efter.”

  Han svarade (invandrare, därför alla språkfel):
  ”Angående analogfotografi och digitalfotografi, det är två helt olika sätt att arbeta med sin fotografering, ingen av dem är fel eller bättre än den andra, utan det handlar om två olika saker.

  Jag vill ha allt mekanisk och manuell, jag vill själv bestämma över kameran och ha total kontroll över min fotografering. Jag förstår att det är lättare och enklare om man sätter automatik på kameran och man bara klickar och kameran gör nästan allt, men det där är ingen kul för mig, det där kan jag göra med min smarttelefon.

  Jag är inte intresserad av att bara klicka som galning och komma tillbacka med tussen fotografier, nej, jag vill ta det lugnt, titta mig omkring och bara trycka i knappen när jag ser något viktig, speciell, vacker eller intressant, men då ska man fundera noga, inte bara klicka, och det spelar ingen roll om jag kommer tillbacka med bara 10 bilder, det är bilder som jag tänkte noga innan jag tog dem.

  Jag förstår att det låter konstig att inte vilja använda sig av den nya tekniken, men jag känner inte att jag får samma upplevelse från en plast digital kamera, det är inte som att välja min favorit film, min favorit objektiv och min drömkamera, en kvalitet maskin gjort av metall, och sedan gå ut och i lugnt och ro välja den räta tiden, platsen, objekten och känna att man komponerar, att man vet exakt vilken slutartid och vilken öppnare man ska använda just då!

  Det är klart att det kräver mer arbetet och mer tid, men vad fan, jag har inget ont om det.

  Men jag förstår att jag är dumt i huvudet haha, och att det är mycket enklare att arbeta med en ny och modern kamera, men jag gör det bara för att det känns kul. Jag behöver inte se direkt in i kameran hur bilden blev i samma sekund som jag tog den, jag kan vänta tills filmen är slut, framkala den och se hur det blev mitt fotografering, jag har ingen lust att titta och rensa bland 300 bilder, det räcker med 36 bilder i taget, när man är färdig med rullen.

  Jag vet att det är väldigt subjektiv och konstig, men så är det för mig i alla fall.

  Jag ska vissa dig någon gång mina kameror, jag har två Leica, den ena använder jag med en vidvinkel 19mm objektiv och den andra med en normal 50mm objektiv.
  Jag har också en 90mm objektiv som jag använder inte så ofta, mest till porträtt eller när jag behöver en telefoto.

  Jag har också en mellanformat Mamiya med en negativ som är i storlek 6 gånger 8
  Den kamera är också 100% mekanisk och gjort av metall, men just nu anvender jag inte den, den ligger och vilar och väntar på att jag blir sugen på att gå ut med en stor gigantisk monster till kamera haha.”

  Så det finns alltså olika synsätt och inget säger att det ena är rätt och det andra är fel.

  Må gôtt!
  /Skvitt

  Gillad av 1 person

 5. En underbar blogg att hämta inspiration från som nybliven amatörfotograf, slukar allt som gör mig till en bättre fotograf.

  Mvh Gerra

  Har egen blogg där jag beskriver min dag i bilder så gott det går, går en nät kurs i moderskeppet.se

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.