Nypon / Rose hip

Nypon / Rose hip

Nypon är både vackra och nyttiga. Du kan torka nypon och göra egen soppa och den används också som alternativ medicin för att förebygga ledvärk. Klicka gärna på bilderna för att göra dem större.

Rose hip is both beautiful and useful. You can dry the rose hip and make your own soup and it is also used as alternative medicine to prevent joint pain. Please click on the pictures to make them bigger.

Annons

22 tankar om “Nypon / Rose hip

  • Tack Hanna! 🙂 ❤ Skickar med lite tips för en god nyponsoppa.

   1. MED FÄRSKA NYPON: Skölj nyponen väl och ta bor blomfästet. Du kan använda orensade hela nypon (du silar ändå bort kärnorna sedan) eller rensa dem genom att dela dem och pilla ut innanmätet.
   2. Mixa nyponen grovt med en stavmixer eller i en matberedare. Lägg tillbaks i kastrullen och mät upp med vatten.
   3. Koka de färska nyponen i 20 minuter och rör om samt mosa dem i slutet med en potatisstöt, mixer eller matberedare.
   4. Ta av nyponen från värmen och sila eller passera dem – dvs mosa nyponen samt sila bort kärnorna och grova skal. Förslagsvis häll nyponen några i taget i en sil, durkslag, silduk eller sk chinoise. Tryck och jobba med en slev igenom nyponen så de kommer ut som nyponsoppa på andra sidan i en skål eller andra kastrull. Släng bort skal samt ev. kärnor (du kan också tillsätta vatten till skalen och sila dem en gång till och få en drickbar nyponjuice). Jobba igenom nästa omgång nypon tills du har passerat alla nyponen.
   5. Mät upp nyponsoppan och ta ca 2 dl strösocker till 1,5 liter nyponsoppa.
   6. Red soppan så tjock du vill ha den genom att blanda 4 msk potatismjöl med någon halv dl vatten och vispa i soppan – börja gärna med hälften och se hur tjock den blir. Värm nyponsoppan i en kastrull under omrörning. Låt nyponsoppan precis bubbla upp så tjocknar den. Red ev. mer för tjockare soppa eller späd med vatten för lösare soppa. Koka den ej. Ställ nyponsoppan åt sidan att kallna eller servera nyponsoppan varm.
   7. MED TORKADE NYPON: Blötlägg torkade hela nypon i en kastrull med vattnet – minst någon timme – helst över natten. Hemgjort nyponpulver kan du koka direkt enligt nedan.
   8. Mixa nyponen grovt med en stavmixer eller i en matberedare. Lägg tillbaks i kastrullen.Tillsätt ev. kanelstång.
   9. Koka de nyponen i 3 timmar på låg värme underlock. Rör då och då.
   10. Ta av nyponen från värmen och sila eller passera dem – dvs mosa nyponen samt sila bort kärnorna och grova skal. Förslagsvis häll nyponen några i taget i en sil, durkslag, silduk eller sk chinoise. Tryck och jobba med en slev igenom nyponen så de kommer ut som nyponsoppa på andra sidan i en skål eller andra kastrull. Släng bort skal samt ev. kärnor (du kan också tillsätta vatten till skalen och sila dem en gång till och få en drickbar nyponjuice). Jobba igenom nästa omgång nypon tills du har passerat alla nyponen.
   11. Mät upp nyponsoppan och ta ca 2 dl strösocker till 1,5 liter nyponsoppa.
   12. Red soppan så tjock du vill ha den genom att blanda 4 msk potatismjöl med någon halv dl vatten och vispa i soppan – börja gärna med hälften och se hur tjock den blir. Värm nyponsoppan i en kastrull under omrörning. Låt nyponsoppan precis bubbla upp så tjocknar den. Red ev. mer för tjockare soppa eller späd med vatten för lösare soppa. Koka den ej. Ställ nyponsoppan åt sidan att kallna eller servera nyponsoppan varm.
   13. SERVERING: Vanligast är att servera nyponsoppan kall med ex. mandelskorpor eller vanliga skorpor. Gott också med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.
   14. MED MANDEL: skålla och skala mandeln. Hacka mandeln i strimlor och lägg i soppan.

   TORKA NYPON I UGN
   1. Skölj nyponen och torka dem med en ren handduk.
   2. Sprid ut dem på en plåt (eller flera plåtar) med bakplåtspapper.
   3. Låt torka i ugnen på svag värme (max 70°C) och gärna med varmluftsfunktionen på tills nyponen är helt torra och rynkiga. Detta tar cirka 5–6 timmar.
   4. Använd för att göra egen nyponsoppa!

   Nyponsoppa på torkade nypon
   1½ l vatten
   5 dl torkade hela nypon
   1½ dl socker
   1½ msk potatismjöl
   Gör så här: Låt de torkade nyponen ligga i hälften av vattnet i några timmar eller över natten. Koka dem mjuka i samma vatten, det tar ca 20-30 minuter. Sedan kan du finfördela dem i matberedare eller bara mosa med mosstöt. Sila av genom en finmaskig sil och slå tillbaka nyponsoppan i kastrullen. Tillsätt resten av vattnet och tillsätt sockret. Lös upp potatismjölet i lite vatten och häll i redningen i soppan i en fin stråle. Låt koka upp, ta kastrullen från plattan och servera soppan ljummen. Ringla i lite ovispad grädde och lägg i några mandelbiskvier vid servering.

   Lycka till! 🙂

   Gillad av 1 person

  • Vad synd Svante att du inte fick smaka den lena och fantastiskt goda soppan. När jag var liten så visste jag inte ens om att den köpta varianten fanns…jag blev chockad första gången jag fick smaka den köpta…så långt ifrån varandra i smakerna de var. Jag har aldrig gillat den köpa varianten, den smakar konstigt när man är uppvuxen på den hemlagade 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.