Gröntjärn / Green tarn

Gröntjärn / Green tarn

 

 


Gröntjärn är ett natur reservat. Det rinner inga bäckar till eller från Gröntjärn. Det är flödet av grundvatten som bestämmer nivån på sjön. Vattennivån kan skilja på hela 14 meter, förmodligen är det svenskt rekord. När inlandsisen smälte bildades isälvar som förde med sig isälvssediment i form av sten, grus och sand. Isblock som brutits loss från is fronten begravdes i isälvssedimentet, sk dödis. När dödisen så småningom smälte bort sjönk jordlagren ihop och dödisgropar bildades. Vissa dödisgropar fylldes med vatten, andra inte.
Grön tjärn är en dödisgrop. En trevlig promenad i naturen med bloggvänner, Meggie och Roffe. Klicka gärna på bilderna för att göra dem större.

Gröntjärn is a nature reserve. There are no streams to or from Gröntjärn. It is the flow of groundwater that determines the level of the lake. The water level can differ by 14 meters, probably the Swedish record. When the inland ice melted, meltwater steams formed that transported glaciofluvial sediment, i.e stone, gravel and sand. Blocks of ice that broke off from the ice front were buried in the sediment of the meltwater stream and are known as dead ice. When the dead ice eventually melted, the layers of earth sank to form kettle holes. Some kettle holes became filled with water, but not all. Gröntjärn are a kettle hole. A nice walk in nature with blog friends, Meggie and Roffe. Please click on the pictures to make them bigger.

Annons

34 tankar om “Gröntjärn / Green tarn

 1. Oj, så många vackra naturbilder Annica!! Härligt också att träffa bloggvänner i verkliga livet och inte ”bara” vi bloggen.
  När jag först ögnade igenom texten så fastnade jag för dödis som låter ganska så läskigt, beroende på hur man betonar ordet. Nu fick jag ju förklarat vad det är och det läskiga försvann, nästan 😀

  Gillad av 1 person

 2. Så härlig bildserie av er vandring! Jag får återkomma till dig, märker att för varje klick på en bild så tickar min datamängd iväg. Jag är på torpet och i förrgår gick det över 9 Gb, jag förstår ingenting, då tyckte jag att jag var lite ute på nätet.

  Gillad av 1 person

   • Nu har jag gjort hela promenaden med dig, det ser verkligen väldigt härligt ut alltihop. Jag är förtjust i vattenbilderna men stammar gör sig också bra på bild och den med vandringsleden omgiven av spikraka stammar fastnar jag för. Måste ha varit en sån där dag man lever länge på.

    Gillad av 1 person

   • Tack snälla Jag! Vad glad jag är att du ville följa med på turen 🙂 Jag uppskattar din uppriktighet gällande mina foton. Precis som du säger, vissa vandringsturer fastnar kvar lite extra i minnet, detta är en av dem alla 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.