Orre / Black grouse

Orre / Black grouse

Här kan ni se en tupp. 50 cm. Stor skogshönsfågel. Tuppens fjäderdräkt är glänsande blåsvart, klarröda valkar över ögonen och stjärten är svart på ovansidan ock vitt på undersidan. Hönan och ungfågeln är spräckligt gråbruna med en lätt kluven stjärt.
Mer eller mindre allmän i södra Sverige, men blir mer och mer ovanlig ju längre upp i norr man kommer. Föredrar öppna skogsmarker såsom hedar, mossar och kalhyggen. Går ibland upp på grusade skogsvägar för att äta småsten som hjälp till matsmältningen. Äter bär, björkknoppar frön och skott. Under sommaren äter ungfåglarna också insekter, larver och andra smådjur. Klicka på bilderna för att göra dem större.

Here you can see a male. 50 cm. Large forest bird. The teat’s feather suit is shiny blue black, bright red whales over the eyes and the tail is black on the top and white on the underside. The hen and the young bird are sparsely gray-brown with a slightly twisted tail.
More or less common in southern Sweden, but is becoming more and more unusual the further up in the north one comes. Prefer open forest fields such as heaths, mosses and calygues. Sometimes go up to graveled woods to eat pebbles to help digestion. Eating berries, birch seeds seeds and shoots. During the summer, the young birds also eat insects, larvae and other small animals. Click on the pictures to make them bigger.

 

 

 

 

Annons

10 tankar om “Orre / Black grouse

  1. Fina bilder du fått av den! Förr om vårarna när vi var i stugan runt påsk upplevde vi alltid häftiga orrspel på isen, men sedan flera år har det upphört helt. Däremot stöter vi ofta upp ett helt gäng av dem ur markkrypande buskage när vi går på myren och plockar hjortron och då är det lätt att ”dö av hjärtslag”! Alltid samma buskar, så det gäller att komma ihåg och vara beredd. 🙂

    Gilla

    • Tack så mycket! Men vad konstigt att dom inte spelar mer hos er. Undrar vad det kan bero på. Detta med att dom flyger upp och skrämmer skiten ur en är välbekant. Men jag tycker att tjädrarna är värre. Det var aldrig kul när man var ute i skogen och red hästar med sådana överraskningar 🙂

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.