Stenknäck / Hawfinch

För första gången i mitt liv så har jag lyckats med att få fota stenknäcken. Under en månads tid har jag sett denna fågel fara omkring här hemma, men det är sällan den visar sig för den är mycket skygg. Det är även första gången jag har fått se denna fågel ute i naturen. Stenknäcken har en stor och kraftig näbb som ni kan se. Den häckar sparsamt i lövskog upp till Vänern-Mälardalen. Sällsynt och mycket lokalt längs Norrlandskusten till Västerbotten. Födan består av frön, körsbärskärnor, frukter, knoppar och insekter. Stenknäcken är uteslutande stann- och strykfågel.

For the first time in my life I have managed to get the shoot hawfinch. For a month, I have seen this bird fly around here at home, but it is rarely the show for the very timid. It is also the first time I’ve seen this bird in the wild. Hawfinch has a large and powerful beak as you can see. It breeds sparsely in the forest up to Vänern-Mälardalen. Rare and very locally along the Norrland coast to Västerbotten. Their diet consists of seeds, cherry stones, fruits, buds and insects. Hawfinch is exclusively sedentary bird and fly around bird.

 

 

Annons

29 tankar om “Stenknäck / Hawfinch

  1. It’s always exciting to fulfill a dream. It happens to me too every time I am able to capture a somewhat elusive or rare object. Nice catch.

    Gilla

  2. Den är så rolig att se när den äter. Jag hade besök av stora flockar med stenknäck här varenda dag förra vintern, men i år har det bara varit några enstaka här. Så jag hoppas att det kommer fler nästa år igen.

    Gilla

  3. Vilken lyckokänsla att äntligen få möjligheten att ta ett foto på något som man längtat efter att fånga. Grattis till de fina bilderna av fågeln med starka näbben! Jag har aldrig sett den ens.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.