Chaga

Chaga

Chaga/ sprängticka är en fantastisk läkemedelsväxt.Den växer på björk och är fylld av nyttigheter. Du kan sjuda te på den i hälsofrämjande syfte. Det ryska folket har använt chaga i urminnestider. När kaffet blev känt i världen så hade inte alla råd med kaffe, så chaga blev fattigmanskaffe. När du har plockat Chaga så är det viktigt att du torkar den om du inte använder den direkt.
Chaga (Inonotus obliquus), eller sprängticka som den heter på svenska, kallas i Sibirien ”Odödlighetens svamp”, ”Gåvan från Gudarna” eller ”Gåvan från Himlen”. Sprängticka har använts som medicinalväxt i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret. Den är inte en fruktkropp (som traditionella svampar) utan består av mycel.
Den lever som en parasit på björken och då björken dör sprids den via sporer vidare till nya björkar. Björken kan dock leva i decennier trots sprängtickorna.
Sprängticka innehåller en komplex cocktail av fytonäringsämnen och immunaktiverande föreningar såsom betaglukaner (komplexa kolhydrater) eller polysackarider som också finns i alger, jäst, havre, etc. De boostar immunförsvaret och fungerar genom att stimulera kroppens förmåga att skapa cellulära försvar.

 • Polysackarider (förbättrar immunförsvaret, hjälper mot cancer, bakterie- och virussjukdomar)
 • Betulinsyra (mot tumörer, malaria och infektioner)
 • Melanin (förbättrar och skyddar DNA i hår, naglar och hy)
 • Fytonutrienter eller fytokemikalier (dämpar inflammation, aktiverar immunförsvaret och stärker naturlig avgiftning)
 • Ergosterol (en vitamin D2-prekursor)
 • Många former av betaglukaner (komplexa sockerarter som kallas polysackarider)
 • Saponiner, steroler, triterpener, betulinsyra, SOD (superoxiddismutas)
 • Aminosyrakomplex (proteiner) och andra spårämnen

När du har sjudit din chaga, så kan du förvara avkoket i kylskåpet under flera dagar. Du kan dricka den kall eller varm med lite honung i, det är en smaksak. Av en chaga klump kan du sjuda flera gånger. Det du dricker är svart som kaffe och blir lite svagare efter varje uppkok.

Chaga / explosive ticking is a fantastic medicinal plant. It grows on birch and is filled with goods. You can boil tea on the health promotion. The Russian people have used chaga in ancient times. When coffee became known in the world, had not all afford coffee, so Chaga became poor man’s coffee. Once you have picked Chaga, it is important to wipe it if you do not use it directly.
Chaga (Inonotus obliquus), or blasting ticking as it is called in Swedish, called in Siberia ”Mushroom of Immortality”, ”The Gift of the Gods” or ”gift from heaven”. Blast Fungus has been used as a medicinal plant in Asia for thousands of years to strengthen the immune system. It is not a fruiting body (the traditional mushrooms) but consists of mycelium.
It lives as a parasite on the birch and birch then dies is spread through spores on to new birches. Birch, however, live for decades despite the explosive engraving hands.
Inonotus obliquus contains a complex cocktail of phytonutrients and immune-activating compounds such as beta-glucans (complex carbohydrates) or polysaccharides which are also found in algae, yeast, corn, etc. They boosts the immune system and works by stimulating the body’s ability to create cellular defenses.
• Polysaccharides (improves the immune system, helps against cancer, bacterial and viral diseases)
• Betulinic acid (against tumors, malaria and infections)
• Melanin (improves and protects the DNA in hair, nails and skin)
• phytonutrients or phytochemicals (suppresses inflammation, activates the immune system and strengthen the natural detoxification)
• Ergosterol (a precursor of vitamin D2)
• Many forms of beta-glucans (complex sugars called polysaccharides)
• Saponins, sterols, triterpenes betulinic acid, SOD (superoxide dismutase)
• Amino Acid Complex (proteins) and other trace elements

Once you simmer your Chaga, you can store the decoction in the refrigerator for several days. You can drink it cold or warm with a little honey, it’s a matter of taste. A lump Chaga can simmer several times. What you drink is as black as coffee and will be a bit weaker after each boil.

 

 

Annons

32 tankar om “Chaga

 1. Hade inte en aning om det, bra info 🙂 Men jag skulle aldrig dricka det om jag visste vad det var 😀 Jag är lte skeptisk till mycket, till exempel började jag inte äta svamp förrän jag var 30, nu älskar jag svamp 🙂

  Gilla

  • Tack så mycket John! Jag blir lycklig när inlägg kan väcka tankar hos andra 😉 Klart du ska prova chaga…om du lärt dig att äta svamp vid 30…då är det dags för nästa steg nu haha 😀 Du är ju ute så mycket i naturen så du har säkert stött på chaga redan, det är bara det att du inte har tänkt på det. Det finns mycket info på nätet om chaga…kolla det 😉

   Gillad av 1 person

 2. Tack för ett fantastiskt inlägg om chaga/sprängticka. Jag och gubben dricker det både varmt och kallt och det hjälper faktiskt. Det här inlägget måste jag faktiskt visa honom – Han kommer att bli ”eld & lågor” över det. Tusen tack! ❤ Kram!

  Gillad av 2 personer

 3. Jag tror jag har sett sådana, men inte fattat att det var svamp. Kanske jag borde ha gjort det. Men nyligen läste jag om den, minns bara inte var, men där stod det också att det var en gammal medicinalväxt.

  Tack för intresst läsning även om det tack vare artikeln jag läste inte var nytt för mig nu.

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

 4. Jag såg en dokumentär för längesedan om två bröder som levde ensamma i skogen. De borrade hål i björkar på våren, satt en pinne i hålet och en spann under. Det rann ut jättemycket björksav på pinnen ner i spannen, som de sedan drack! 🙂

  Gilla

  • Jamen vad kul att du såg det. Jag brukar också samla på björksav på våren….det är jättenyttigt 🙂 Det smakar lite sött, är inte alls dumt när man vet hur nyttigt det är 😉 men man har bara en viss tid på sig och sen får man korka igen hålet, så inte trädet förblöder.

   Gillad av 2 personer

 5. Hm, chaga har jag aldrig hört talas om. Får ge mig ut och kolla mina och omgivningens björkar. Vad händer, hur märker man av ev effekt? Björksav däremot är gott (och nyttigt). När min mamma fick ett njurstensanfall (just på våren), tappade min pappa en björk på sav som hon fick dricka eftersom det är mycket urindrivande. Och hon lyckades faktiskt kissa ut sina stenar. Det finns en snubbe i Jämtland som för några år sedan gjorde business av björksav genom att tillverka mousserande vin av den. Finns/fanns att köpa på Systemet och var ganska god. 🙂

  Gilla

 6. Hälsoeffekterna av Chaga Svamp
  Stöder immunförsvaret
  Behandla magsår och gastrit
  Främjar frisk hud
  Normalisera kolesterolvärden
  Bibehåller Blodtryck
  Antioxiderande egenskaper
  Fungerar som energi Revitalizer
  Bidrar till att bekämpa cancer
  Ökar livslängd
  Tar bort njursten
  Förbättrar Lever Hälsa
  Innehåller många näringsämnen
  Antiinflammatoriskt medel
  Nu finns Chaga till alla som vill ha optimal hälsa… 😉

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.