Skogsödla / Forest Lizard

Idag när jag var ute på en skogstur med hunden så hade jag turen att möta en skogsödla som vaknat ur sin vinterdvala. Denna ödla är mycket skygg och brukar snabbt försvinna in i vegetationen. Det vara bara rena turen att jag fick fota den. Jag smög sakta efter och den gömde sig i gräset bland pinnar, löv och busk. Skogsödlan blir upp till 18 centimeter lång, varav själva kroppen utgör 3,9 till 6 cm för hanar, 4 till 7,4 cm för honor. Arten förekommer vanligtvis i mer skyddade landskap än sandödlan, och gärna i skog och andra miljöer med fuktigt mikroklimat och hög vegetation. Skogsödlans byte utgörs av insekter, fjärilslarver och -puppor samt spindlar.

Today when I was out on a forest tour with the dog so I was fortunate to meet a forest lizard awakened from their hibernation. This lizard is very shy and usually quickly disappear into the undergrowth. It was just pure luck that I got to shoot it. I crept slowly by and hid in the grass among the sticks, leaves and brush. Forest lizard can grow up to 18 centimeters long, of which the body itself represents 3.9 to 6 cm for males, 4 to 7.4 cm for females. The species is usually more protected area than sand lizard, and be happy in the forest and other environments with humid microclimate and high vegetation. Forest Lizards kill consists of insects, caterpillars, pupa and spiders.

 

 

 

10 tankar om “Skogsödla / Forest Lizard

  • Häftigt, tror aldrig jag sett någon så stor. På tomten har vi dock mycket små ödlor, som alla heter Hubert, som kilar ut och in bland stenskramlet vid vattnet. 🙂

   Gilla

   • Tack 🙂
    Haha, kul att ni har Hubertar 🙂
    Jag har sett ödlor här hemma på tomten också, men de är småa de med. De är så snabba att sticka iväg, så det var så kul att få fota denna i skogen 🙂

    Gillad av 1 person

  • Tack. Ok, då får du njuta av denna tills du träffar på en själv, men det kan ju vara svårt som du säger om de är sällsynta. Det är inte ofta jag ser dem heller, för det mesta hör jag bara ett prassel i löven och så är den borta 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.