Grönsnabbvinge / Green Hairstreak

Denna fjäril har en brun ovansida och en karaktäristisk grönt, skimrande undersida. Den har en tydligt streckad vit linje på bakvingen och en otydligare streckad vit linje på framvingen. Grönsnabbvingen exponerar aldrig sin bruna ovansida när den sitter. Den har ett vingspann på 23 – 25 mm. Fjärilen är allmän och finns i hela landet utom i fjällkedjan. Den flyger i skogs- hag- och buskmarker, helst på solexponerade platser. Den är väl anpassad till kant zoner och smågläntor. Larven lever på allehanda växter som blåbär, odon, lingon och tranbär, men lokalt även på kråkbär, brakved, solvändor, ljung, klockljung och hallon.

 This butterfly has a brown top and a distinctive green, shimmering underside. It has a clearly dashed white line on the rear wing and an indistinct dashed white line on the front wing. Green hairstreak exposes never her brown top side when it is. It has a wingspan of 23-25 mm. The butterfly is common and found throughout the country except in the mountain range. It flies in the forest pasture and scrub, preferably on sun-exposed areas. It is well adapted to marginal zones and small openings. The larvae feed on all sorts of plants as blueberry, bilberry, cowberry and cranberry, but locally also crowberries, buckthorn, helianthemum, heather, bell heather and raspberries.

 

 

 

2 tankar om “Grönsnabbvinge / Green Hairstreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.