Stenmurkla / Gyromitra esculenta

Varje vår när jag träffar på stenmurklan, så kan jag inte låta bli att tänka tillbaka på när jag var liten. Då fanns det en stor vaniljstrut som var doppad i choklad och den ser precis ut som stenmurklan. Det är en vacker vårsvamp som kommer fram efter snösmältningen. Har sedan länge betraktats som en delikatess men är tyvärr mycket giftig och rekommenderas inte längre som matsvamp. Växer ofta enstaka eller i små grupper på skogshyggen, vid rotvältor, längs stigar och gamla traktorspår, gärna på sandig och mager mark.

Every spring when I meet the the gyromitra esculenta, so I can not help but think back to when I was little. Then there was a large vanilla cone dipped in chocolate and it looks just like the gyromitra esculenta. It is a beautiful mushroom coming up after the snow melts. Has long been regarded as a delicacy, but unfortunately very toxic and is no longer recommended as edible mushrooms. Often grow singly or in small groups on forest clearings, the uprooted trees, along paths and old tractor track, preferably on sandy and poor soil.

 

 

Annons

6 tankar om “Stenmurkla / Gyromitra esculenta

  1. Vacker murkla! Konstigt att man fortfarande lever, så mycket murklor som jag har ätit tidigare i livet. Nu ska man ju inte ens vara i samma kök som murklorna, när de förvälls. Men jag har tagit till mig av alla larm och plockar dem inte längre. 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.