Vacker natur / Beautiful nature

Vacker natur / Beautiful nature

Det är sällan vi har så lite snö i januari. Men i år blev det en period av varmt väder och nästan all snö smälte bort. Grön mossa på stubbe blir som en färggrann peruk, ljung, bark, fjädrar som rör sig i vinden och hunden såklart. En mysig promenad i skogen en dag i januari. Klicka på bilderna för att göra dem större.

It is rarely we have so little snow in January. But this year there was a period of warm weather and almost all the snow melted away. Green moss on tree stump becomes like a colorful wig, heather, bark, feathers moving in the wind and the dog of course. A nice walk in the woods one day in January. Click on the pictures to make them bigger.

34 tankar om “Vacker natur / Beautiful nature

 1. Härliga och vackra bilder 🙂 Fotona på träden har du verkligen lyckats att förmedla spänning, vad ska komma? 🙂 Den lilla forsen är härlig, och så klart fotot på din fina hund. Skulle verkligen vilja ha hund igen, men är tyvärr omöjligt med mina arbetstider.

  Gilla

   • Ok Skvitt, kolla här 🙂
    Kochenillav, Cladonia coccifera
    Månadens kryptogam september 1999
    Av de cirka 7 300 växter som Carl von Linné beskrev i sitt klassiska verk ”Species plantarum” är endast 80 stycken lavar. Idag är omkring hälften av totalt 32 000 sporsäcksvampar beskrivna som lavsvampar, eller det vi i dagligt tal kallar för lavar.
    Anledningen till att Linné tog upp så få lavar var kanske att han betraktade lavarna som naturens fattigpöbel. En av de lavar han i alla fall beskrev var kochenillav, Lichen cocciferus (=Cladonia coccifera). Det latinska artepitetet, cocciferus, syftar liksom det svenska namnet på fruktkropparnas scharlakansröda färg. Koschenill är varunamnet på de torkade honorna av den kaktusätande sköldlusen, Dactylopius coccus. Den odlas för att producera färgämnet karmin vilket ger en kraftigt röd färg och som används bl a för att färga drycker röda.
    Koschenillusen används också inom homeopatin som medel mot hosta. Laven har dock ingenting med lusen att göra annat än att de båda är röda.
    Bålen består av trattliknande utväxter, podetier, från den egentliga bålen, primärbålen. Trattarna blir upp till 5 cm höga och på kanten av trattarna anläggs de ofta rikt utvecklade, röda fruktkropparna. Dessa blir ofta lite skaftade, ibland nästan som nya små trattar, längs kanten på den stora tratten. På utsidan av trattarna, och särskilt inuti trattarna förekommer ofta små gryn.
    Det finns många olika arter av bägarlavar i släktet Cladonia men just kochenillaven blir särskilt iögonfallande med sin klart lysande, röda färg. Kochenillaven är vanlig i hela Sverige. Den växer på marken och man hittar den främst i sura hällmarker eller i hällmarkstallskog.
    En mycket närstående art är mjölig kochenillav. Den skiljer sig från kochenillaven genom att bägarna är mjöliga, sorediösa, och att den saknar små gryn inuti bägarna. Vissa författare behandlar dem som en och samma art.
    Text: Anders Tehler
    Andra Linnélavar presenterade i månadens kryptogam:
    Blåslav, Hypogymnia physodes
    Färglav, Parmelia saxatilis
    Fönsterlav, Cladonia stellaris
    Varglav, Letharia vulpina
    Kochenillav från Värmland

    Gillad av 1 person

   • Tack så gôrmycket!

    Det var ett synnerligen intressant och uttömmande svar. Jag hade kanske inte hittat all denna info på egen hand.

    Jag ska tänka på detta ifall jag hamnar i något jag kan misstänka vara sur hällmark eller hällmarktallskog. Och så hoppas jag att jag har kameran med då.

    Kram!
    /Skvitt

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.